Op zoek naar vaartips in Alkmaar? Wij hebben de beste spots en ideeën voor je op een rij gezet!

Alkmaar staat natuurlijk bekend om dé Kaasmarkt. Maar daarnaast heeft Alkmaar nog veel meer te bieden, zoals bijvoorbeeld haar prachtige historische grachten waarover de kazen vanuit de gehele regio werden aangevoerd. Vaar zelf ook door het centrum van Alkmaar of door de prachtige natuurgebieden rondom de Kaasstad. Om je wat ideeën te geven voor een geslaagde vaartocht in Alkmaar, hebben we 10 tips voor je op een rij gezet.

1. Bestel het lekkerste ijs vanuit je sloep!

Bij IJssalon de Mient hebben ze iets heel “koels”  bedacht, ze hebben namelijk een grote ijsbel aan de kade hangen. Vaar langs, geef een ruk aan de bel en er komt direct iemand aan om je bestelling ijsjes op te nemen! Heerlijk vanuit de sloep, zo kun je meteen weer verder varen onder het genot van een het beste ijs van Alkmaar en omstreken. Leef je uit, want IJssalon de Mient heeft bijna 50 soorten ijs..

2. Gezellig picknicken aan boord of tijdens een pitstop!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem je picknickspullen mee en geniet van al dat lekkers gedurende je vaartocht of tijdens een pitstop in de polder, langs de kade in het park aan de Geestersingel, of natuurlijk gewoon al dobberend op de grachten! De Greenjoy sloepen zijn voorzien van een ruime tafel voor alle hapjes en drankjes. Er zijn bovendien super veel gezellige, pittoreske plekjes langs het water om heerlijk in de zon uitgebreid te picknicken. Gewoon omdat het kan!

Het is ook mogelijk om een picknickmand vol lekkers te bestellen bij Kowalski. Leg de sloep aan en loop even naar binnen, of bestel het van te voren als je niet te lang wilt wachten met hongerig gezelschap op de sloep.

3. De Alkmaarse Kaasmarkt

In een elektrische sloep van Greenjoy kun je net als de kaasboeren vroeger langs de beroemde Alkmaarse Kaasmarkt aan het Waagplein varen! Dit is natuurlijk de meest unieke manier om de Kaasmarkt vanaf het water te zien. Het is niet toegestaan om er aan te leggen gezien de drukte op het water, maar een bezoek aan de Kaasmarkt vóór of ná de vaartocht is ook zeker een mooie combi. Het is maar 5 minuten lopen vanaf onze opstaplocatie. Meer informatie over de Alkmaarse Kaasmarkt vind je hier.

4. Rondje Bergermeer

De Bergermeer is een typisch Hollands poldergebied met zijn wirwar aan slootjes. Dit gebied vaar je vanuit Alkmaar in en voert je langs unieke plekken, meerdere molens en mooie boerderijen. Het is er heerlijk ontspannen fluistervaren door de natuur.

Let wel op: je kunt niet overal doorheen varen en sommige delen lopen dood. Houd je dus goed aan onze route en reserveer ook genoeg tijd om het hele rondje te maken, want het is zonde als je op een kwart alweer terug  moet varen  omdat de volgende huurder bijna klaar staat..

5. Rijk Der Duizend Eilanden 

Vlak boven Alkmaar ligt Langedijk, alwaar de bekende Broekerveiling staat. Nu een museum, maar vroeger kwamen de boeren op kolenschuiten vanuit alle hoeken om de oogst hier te veilen. De directe omgeving bestaat uit een wirwar aan sloten en vaarten waarmee de tuinders hun akkers in dit veengebied konden bereiken. Het is werkelijk een prachtig fenomeen om doorheen te varen.

Let op: alleen al de vaartocht naar de sluis van Broek op Langedijk toe duurt ca. 1,5 uur. Houd hier dus (én de sluistijden!) rekening mee voor de terugweg ?. We adviseren voor deze prachtige route 6 uur de tijd te nemen.

6. Huis met de kogel

Het Huis met de Kogel is een Rijksmonumentaal pand in het centrum van Alkmaar, aan de Zijdam. Het pand is op een muur na volledig uit hout opgetrokken. Het huis dankt de naam aan de kogel die tijdens het Beleg van Alkmaar in het huis is ingeslagen. De kogel is later in de linkerhoek van de gevel aan de gracht geplaatst. Je kunt de kogel dus zien als je langs vaart!

7. Molenroute 

De Molenroute gaat langs diverse molens in Alkmaar, want Alkmaar heeft er een heel aantal. Je hebt de verschillende strijkmolens, maar ook de Molen van Piet en de Ambachtsmolen. De route is hier te vinden (ca. 3 uur) en combineert een rondje door de historische grachten langs de ‘Molen van  Piet’ met ‘het rondje Ouddorp’, waarbij je over de Hoornsevaart langs de molenformatie ‘De Zes Wielen’ een rondje om Oudorp heen vaart.

Tip: Bekijk op deze website alle molens in de buurt.

8. Laat je maaltijd bezorgen bij een brug 

Honger gekregen van het varen? Of lig je zo lekker te dobberen dat je geen zin meer hebt om straks te koken? Maak het jezelf makkelijk en laat je eten gewoon door een maaltijdbezorger naar keuze bezorgen aan boord van je sloep. Dit is een creatieve oplossing, gewoon je locatie bij een brug doorgeven en eet smakelijk! (wel je rommel weer meenemen natuurlijk)

9. Lichtjesavond

Elk jaar -eind augustus- vindt in Alkmaar de Lichtjesavond plaats. Alles wat vaart gaat het water op, uitgedost met een veelvoud aan lichtjes. Het effect: de grachten komen tot leven met alle verlichte bootjes op het water en live muziek vanaf de kade.

Een prachtig evenement om mee te maken. En, hoewel de schipper wel wat stuurmanskunst kan gebruiken in de drukte, is het natuurlijk het leukste om zelf in een van die bootjes te zitten! Boek dus op tijd je sloep en neem je eigen lichtjes / versiering mee voor een betoverende avond! (kijk wel uit dat het niet overboord hangt, want dan kan het in de schroef raken)

Meer informatie over lichtjesavond (en aanschaf van het verplichte vaarbewijs) vind je hier

10. Vier je verjaardag op de fluistersloep

Wil je een unieke verjaardag? Vier dan je verjaardag op de grachten van Alkmaar. Heerlijk varen tot de zon ondergaat en genieten van elkaar en de gezelligheid om je heen. Het voordeel van een fluistersloep is bovendien dat je gezellig met elkaar kunt praten tijdens de vaartocht.

(en hoewel het natuurlijk een feestje is, houdt ajb wel rekening met je omgeving ?)