Op zoek naar vaartips in Haarlem? Wij hebben de beste spots en ideeën voor je op een rij gezet!

Haarlem heeft een oer-Hollandse uitstraling. Een goed voorbeeld hiervan is het centrum omringd door het Spaarne, smalle straatjes, een molen in het centrum en de vele musea. De prachtige grachten rondom de binnenstad en de verbinding met het Spaarne zorgen voor uren lang vaarplezier. Doe dus je voordeel met de volgende vaartips in Haarlem:

1. Varen over het Spaarne

Zeg je Haarlem, dan zeg je Spaarne. Het Spaarne is een rivier die dwars door Haarlem heen loopt en de stad gevormd heeft in de eeuwen die achter ons liggen. Vaar over het Spaarne langs bijvoorbeeld de bekende Molen De Adriaan (1779), langs monumentale panden als het Teylers museum en snuif nostalgie op langs de oude Droste fabriek. Kortom, genoeg mooie plekken om te ontdekken.

2. Gezellig picknicken op het water

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem je picknickspullen mee en geniet van al dat lekkers tijdens een pitstop langs het Spaarne, of natuurlijk gewoon al dobberend op het water! Er zijn super veel gezellige, pittoreske plekjes langs het water om heerlijk in de zon uitgebreid te picknicken. Gewoon omdat het kan!

3. Dobberen en plonsen op de Mooie Nel

De Mooie Nel is een meer nabij het recreatiegebied Spaarnwoude. Je kan hier heerlijk dobberen op het water en en een verfrissende plons in het water maken. Vanaf het centrum van Haarlem vaar je hier in een uur naartoe. Desgewenst kun je het nog combineren met een bezoekje aan het pittoreske Spaarndam, waar je langs vaart richting de Mooie Nel.

4. Op avontuur: vaar hét rondje Haarlem

Voor wie er echt op uit wil is hét bekende rondje Haarlem een prachtig avontuur! De route gaat via het Spaarne over de Mooie Nel langs Penningsveer richting Cruquius, Molenplas en over het Zuider Buiten Spaarne weer terug richting het centrum. Deze vaartocht van tenminste 5 uur (zonder stops) is ideaal voor lange vaartochten met het hele gezin. De exacte route is te vinden op deze pagina.

5. Plastic vissen 

Plastic vissen is een duurzaam uitje waarbij je bij kunt dragen aan een betere leefomgeving voor zowel mens als dier.  Greenjoy heeft de handen ineengeslagen met het Wereld Natuur Fonds(WWF) om het probleem van drijfplastic (en ander zwerfafval) samen lokaal op te lossen.

Door deze samenwerking maken wij het voor jou mogelijk om als duurzaam uitje met je organisatie, school, vrienden of familie te gaan plastic vissen op alle Greenjoy-locaties. Je kunt zo met eigen handen een steentje bij dragen aan het verkleinen van het ‘plastic soep’-probleem, waardoor dieren verstikken in drijfafval en waarbij plastic in de voedselketen van waterdieren, vogels en uiteindelijk de mens terecht komt.

6. Varen langs De Bolwerken

De Bolwerken is een stadspark dat is gevestigd rond de overblijfselen van de stadsmuur die vroeger rond Haarlem stond. De contouren van de muur zijn duidelijk te herkennen tijdens de zigzaggende vaartocht door het groen over de Kloppersingel en de Schotersingel. Een mooi uitstapje dat je gemakkelijk kunt combineren met een rondje door het centrum. Let op: omdat de spoorbrug tussen de Leidsevaart en De Bolwerken te laag is, kun je De Bolwerken alleen vanaf het Spaarne benaderen en moet je ook weer via het Spaarne terug. Reken voor de heen en terugweg beiden een half uur en voor het op en neer varen van De Bolwerken ook nog driekwartier.

7. Festivals op het water

Het jaarlijkse hoogtepunt is natuurlijk Koningsdag, wanneer het op het water vaak drukker is dan op straat. Een unieke beleving, maar je moet wel tegen een beetje drukte kunnen, het kan zo nu en dan erg druk zijn in de grachten. Naast Koningsdag gebeurt er nog veel meer op de grachten. Zo zijn er bijvoorbeeld concerten, sail-in movies, de intocht van Sinterklaas en diverse andere optochten op het water. Bekijk de Haarlemse evenementenkalender hier.

8. Laat je maaltijd bezorgen bij een brug 

Honger gekregen van het varen? Of lig je zo lekker te dobberen dat je geen zin meer hebt om straks te koken? Maak het jezelf makkelijk en laat je eten gewoon door een maaltijdbezorger naar keuze bezorgen aan boord van je sloep. Dit is een creatieve oplossing, gewoon je locatie bij een brug doorgeven en eet smakelijk! (wel je rommel weer meenemen natuurlijk)

9. Frisk aan het Spaarne

In het historische Droste gebouw aan het Spaarne kun je tegenwoordig terecht voor een hapje en een drankje bij Frisk. Leg de sloep aan en neem plaats op het terras voor een heerlijk gerecht uit de Nordic Kitchen. En neem ook vooral een kijkje in dit historische gebouw waar voorheen heerlijke chocoladeproducten gemaakt werden.

10. Vier je verjaardag op de boot

Wil je een unieke verjaardag? Vier dan je verjaardag op de grachten van Haarlem. Heerlijk varen tot de zon ondergaat en genieten van elkaar en de gezelligheid om je heen. Het voordeel van een fluistersloep is bovendien dat je gezellig met elkaar kunt praten tijdens de vaartocht.

(en hoewel het natuurlijk een feestje is, houdt ajb wel rekening met je omgeving ?)