Op zoek naar vaartips in Leeuwarden? Wij hebben de beste spots en ideeën voor je op een rij gezet!

Leeuwarden is niet voor niets in 2018 gekroond tot de Culturele hoofdstad van Europa. En zeker vanuit het water biedt de stad een unieke beleving voor iedere leeftijd. Leeuwarden biedt een perfecte combinatie van een levendige binnenstad en een rustgevende natuur direct rond het centrum. Doe je voordeel met de volgende vaartips in Leeuwarden:

1. Potmarge Oase

Midden in de stad Leeuwarden is een bijzonder waterrijk natuurgebied langs het riviertje de Potmarge. Een oase van rust en water. In 2018 wordt dit gebied ontwikkeld als trekpleister voor bezoekers. Er verschijnen broedplaatsen, een waterbar, kunst van wilgentenen en graffiti art. Allemaal gericht op de beleving van het gebied en het water. De Potmarge Oase is een uniek samenwerkingsproject met onderwijsinstellingen, kunstenaars, wijkbewoners, Proeftuin Leeuwarden, Convenant Groen Verbonden en meer duurzaamheidsprojecten. meer informatie

2. Gezellig picknicken op het water

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem je picknickspullen mee en geniet van al dat lekkers tijdens een pitstop langs de Potmarge, of natuurlijk gewoon al dobberend op het water! Er zijn super veel gezellige, pittoreske plekjes langs het water om heerlijk in de zon uitgebreid te picknicken. Gewoon omdat het kan!

3.  De Centraal Apotheek

In het centrum van Leeuwarden is de Centraal Apotheek gevestigd. Dit is een monumentaal pand gebouwd tussen 1904 en 1905. Opvallend is de bouwstijl waarbij gebruik is gemaakt van gele verblendsteen en de afgebeelde Griekse godin van de gezondheid. Het beste zicht op dit prachtige pand  heb  je natuurlijk vanaf het water!

4. Genieten op het Stadsstrand Leeuwarden

Het Stadsstrand in Leeuwarden is de ideale plek om nog even tot rust te komen na je vaartocht. Geniet van een heerlijk drankje in de zon met je voeten in het zand.

5. Plastic vissen 

Plastic vissen is een duurzaam uitje waarbij je bij kunt dragen aan een betere leefomgeving voor zowel mens als dier. Greenjoy heeft de handen ineengeslagen met het Wereld Natuur Fonds (WWF) om het probleem van drijfplastic (en ander zwerfafval) samen lokaal op te lossen.

Door deze samenwerking maken wij het voor jou mogelijk om als duurzaam uitje met je organisatie, school, vrienden of familie te gaan plastic vissen op alle Greenjoy-locaties. Je kunt zo met eigen handen een steentje bij dragen aan het verkleinen van het ‘plastic soep’-probleem, waardoor dieren verstikken in drijfafval en waarbij plastic in de voedselketen van waterdieren, vogels en uiteindelijk de mens terecht komt.

Interesse? Lees alle informatie en voorwaarden van het plastic vissen-arrangement.

6. Drink & Eetlokaal Proefverlof

In de unieke Blokhuispoort (vlakbij de Greenjoy locatie Blokhuispoort) zitten van allerlei hippe bedrijven, een museum en de eetgelegenheid Proefverlof. Bij Proefverlof  kun je genieten van puur eten op bijzondere plek, namelijk de oude gevangenis van Leeuwarden. Niet alleen de unieke locatie maar ook de bijzondere mogelijkheden zoals cel-dining, aanschuiven aan de inmate-tafel, geboeid eten, en het geweldige terras aan het water maakt dat hier herinneringen worden gemaakt die niet snel vergeten worden. Meer informatie.

7. Festivals op het water

Net als in iedere andere Nederlandse grachtenstad is het jaarlijkse hoogtepunt natuurlijk Koningsdag, wanneer het op het water vaak drukker is dan op straat. Naast Koningsdag gebeurt er nog veel meer op de grachten. Zo zijn er bijvoorbeeld concerten, de intocht van Sinterklaas en diverse andere optochten op het water. Bekijk de evenementenkalender van Leeuwarden hier.

8. Laat je maaltijd bezorgen bij een brug

Honger gekregen van het varen? Of lig je zo lekker te dobberen dat je geen zin meer hebt om straks te koken? Maak het jezelf makkelijk en laat je eten gewoon door een maaltijdbezorger naar keuze bezorgen aan boord van je sloep. Dit is een creatieve oplossing, helemaal van  deze tijd! Gewoon je locatie bij een brug doorgeven en eet smakelijk! (wel je rommel weer meenemen natuurlijk)

9. Vaar langs de scheve toren De Oldehove van Leeuwarden 

In 1529 begonnen ze aan de bouw van de Olde Hoven. Ook wel de Scheve Toren van Leeuwarden genoemd. Helaas is de bouw van de toren nooit helemaal afgemaakt. Het zat de bouwmeester Jacob van Aaken niet mee, de toren verzakte al tijdens het bouwen. In 1533 is de bouw stopgezet en nooit meer hervat. het was de bedoeling dat de nu ruim 39 meter hoge toren ruim 120 meter hoog zou worden.

De toren is tussen april en eind oktober dagelijks geopend.

10. Vier je verjaardag op de boot

Wil je een unieke verjaardag? Vier dan je verjaardag op de grachten van Leeuwarden. Heerlijk varen tot de zon ondergaat en genieten van elkaar en de gezelligheid om je heen. Het voordeel van een fluistersloep is bovendien dat je gezellig met elkaar kunt praten tijdens de vaartocht.

(en hoewel het natuurlijk een feestje is, houdt ajb wel rekening met je omgeving ?)