Leeuwarden lonkt – Telegraaf

14 OKT 2013Alfred J. Boer

GEEN – In 2018 mag Leeuwarden zich twaalf maanden lang , samen met het Maltese Valletta, Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Met de uitverkiezing werd zowel Eindhoven als Maastricht overtroefd. De Reiskrant nam een kijkje in de hoofdstad van de provincie Friesland om zelf te ervaren wat Leeuwarden allemaal te bieden heeft.

Greenjoy Leeuwarden

Greenjoy Leeuwarden

Leeuwarden

Zoals het ook voor talloze andere Nederlandse steden geldt moeten we voor de oorsprong van Leeuwarden teruggaan naar de Romeinse tijd. In die periode lag de ‘stad’ nog aan de later dichtgeslibde en ingepolderde Middelzee. Het tegenwoordige Leeuwarden ontstond in 1435 door samenvoeging van de dorpen Oldenhove, Nijehove en Hoek, in welk jaar de stad tevens stadsrechten kreeg. Niemand minder dan de Nassau’s hielden er domicilie in het Stadhouderlijk hof. Het gebouw bestaat nog steeds en herbergt tegenwoordig een hotel.

Rondvaart

De Gouden Eeuw heeft Leeuwarden, mede dankzij de strategische ligging aan diverse waterwegen, veel voorspoed gebracht. Helaas is een belangrijk deel van de oorspronkelijk grachten gedempt, maar gelukkig sneuvelden zij niet allemaal. Het is dan ook de moeite waard om een rondvaart te maken in een van de schuitjes van de Stichting Praamvaren Leeuwarden.

Tijdens de tocht vertelt de gids de leukste details over de historie, over de bijzondere inwoners van Leeuwarden zoals Mata Hari en Jan Jacob Slauerhoff, maar ook over de rijkelijk aanwezige historische panden. Leeuwarden telt maar liefst 575 rijksmonumenten en behoort daarmee tot de top van Nederlandse monumentensteden.

 

Foto: Eigen foto

Een andere mogelijkheid om de stad per boot te verkennen is met een elektrische fluistersloep van Greenjoy. Een beetje last van watervrees? Geen nood, want een ontdekkingstocht te voet in de Culturele Hoofdstad van Europa is ook prima te doen. Bij de VVV-winkel – gevestigd aan de voet van 114-meter hoge Achmea Toren – is een stadskaart verkrijgbaar waarop een viertal leuke wandelroutes staat aangegeven.

Toren

Een blik vanuit een ander perspectief behoort overigens ook tot de mogelijkheden; geïnteresseerden zonder hoogtevrees kunnen elke tweede zaterdag van de maand een bezoek brengen aan de blikvanger van de stad, de Achmea Toren. Een kaartje kost slechts €3 per persoon en is verkrijgbaar bij de VVV. De ‘beklimmingen’ starten telkens om 11.00 en om 11.45 uur.

 

Vanaf toren De Oldenhove heb je een mooi uitzicht over de stad.Vanaf toren De Oldenhove heb je een mooi uitzicht over de stad. Foto: Eigen foto

Mocht een hoogte van 114 meter net iets te veel van het goede zijn, dan is er een interessant alternatief: de achtenveertig meter hoge Oldehove. De typerende, scheve toren is gelegen aan het Oldehoofsterkerkhof en staat om precies te zijn 1,99 meter uit het lood. De beklimming van de 183 treden vraagt wel wat van het fysiek, maar dan heb je ook wat. Het dakplateau biedt namelijk een schitterend panorama over de stad Leeuwarden en met behulp van pictogrammen zijn de meest in het oog springende gebouwen duidelijk aangegeven. De toegangsprijs bedraagt ook hier €3 per persoon, kinderen tot twaalf jaar betalen de helft. Op vertoon van het toegangskaartje heb je bovendien gratis entree tot het Pier Pander Museum in de Prinsentuin. Houd er rekening mee dat De Oldehove in de wintermaanden gesloten is.

De start- en finishplaats van de Friese Elfstedentocht heeft heel wat meer te bieden dan je zou denken, zo kwamen wij tot de ontdekking. De stad telt meerdere musea met interessante thema’s als historie, keramiek, natuur, het gevangeniswezen en als laatste wapenfeit: het Fries Museum en Verzetsmuseum Friesland. Het is het grootste provinciale museum van Nederland en opende haar deuren verleden maand. Het fonkelnieuwe gebouw onderscheidt zich door zijn schitterende architectuur en is gevestigd aan het Zaailand. Voor wie Leeuwarden slechts kent van incidentele tv-registraties van de Friese Elfstedentocht is een bezoek aan deze stad een absolute aanrader. Er is heel veel meer te doen en te beleven dan menige ‘Hollander’ denkt.

Reiswijzer

Leeuwarden is eenvoudig aan te rijden en ook uitstekend per trein bereikbaar.

Voor veel meer info over de stad en haar attracties ga o.a. naar de volgende websites:

www.vvvleeuwarden.nl;

www.historischcentrumleeuwarden.nl;

www.hofstad-leeuwarden.nl;

www.museum-de-grutterswinkel.nl;

www.pierpander.nl;

www.natuurmuseumfryslan.nl;

www.friesmuseum.nl;

www.blokhuispoort.nl;

www.frieslandzoo.nl

Het is niet overdreven als wij stellen dat Leeuwarden beschikt over een bruisend centrum met tientallen kroegjes en restaurants waar heel wat werkstudenten een centje bijverdienen. Te veel om op te noemen. We vermelden er toch een: het stadscafé aan de Nieuwestad. Je kunt er terecht voor zowel de lunch als het diner. Het etablissement is erg populair onder de talrijke studenten vanwege de aantrekkelijk geprijsde Stadshappen. Overigens kun je in het Holland Casino naast het wagen van een gokje ook lekker eten. Hotels zijn er genoeg in Leeuwarden, waaronder het elders op deze pagina’s genoemde ’Stadhouderlijk Hof’.

Ook de moeite waard om eens te proberen is het Stenden University Hotel. Kamperen in de onmiddellijke omgeving kan ook en wel op Camping Taniabrug of Camping de Kleine Wielen.

 

In de Kleine Kerkstraat vind je leuke winkeltjes.In de Kleine Kerkstraat vind je leuke winkeltjes. Foto: Eigen foto

Winkelen

De historische binnenstad leent zich bij uitstek voor een middagje winkelen. Niet voor niets werd tijdens de leukste winkelstraatverkiezing van 2010 de Kleine Kerkstraat verkozen tot ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’. Elke vrijdag is er in de gezellige binnenstad een grote markt. En wie denkt dat je voor het betere gitaarwerk aangewezen bent op Amsterdam of Den Haag, die heeft het mis. Gitaarliefhebbers uit het hele land weten feilloos de weg te vinden naar Het Gitaarhuis in de Kleine Hoogstraat. Een uitgelezen adres voor zowel nieuwe als vintage instrumenten, zowel akoestisch als elektrisch. Je hoeft trouwens geen gitaarfreak te zijn om te kunnen genieten van een andere bezienswaardigheid: Museum Grutterswinkel aan de Nieuwesteeg. Gelegen tussen de Oldenhove en de Waag stap je er in een keer grootmoeders tijd binnen. In het uit 1596 daterende pand is van alles te vinden; van originele koperpoets tot kachelglans en van ulevel tot duimdrop.

Fluisterboot

Het is aan te bevelen om Leeuwarden op een groene manier via het water te verkennen met een milieuvriendelijke sloep van Greenjoy. De aanlegsteiger is te vinden in het hart van de stad aan de Willemkade/Wirdumerdijk. De elektrisch aangedreven sloepen kunnen op simpele wijze via het internet worden gereserveerd. Aangekomen bij de aanlegsteiger is het een kwestie van een telefoonnummer bellen en de boot wordt op afstand vrijgegeven. Druk op de knop, landvasten los en varen maar. De aluminium Greenjoy fluistersloep heeft een kruiphoogte van slechts 1,05 meter waarmee je met gemak de vele vaste lage bruggen van Leeuwarden trotseert. Sommige zijn wel tientallen meters lang en er is er zelfs een met een knik. Reuze spannend! Geen zorgen voor onverhoopt stil vallen, want de accucapaciteit is ruim voldoende voor acht uur volgas varen! Via het internet is een drietal routes te downloaden van elk ongeveer een uur.

Beerenburger

De stad Leeuwarden is onlosmakelijk verbonden met een drankje dat zeer populair was (en nog steeds is) bij het schippersvolk en meer: J. Boomsma’s Beerenburger. De oorsprong van de distilleerderij dateert van 1883 en inmiddels staat de vijfde generatie Boomsma aan het roer. In het museum zijn talloze herinneringen te zien uit de begintijd, waaronder oude flessen, douanezegels en orderboekjes. Ook kinderen zullen zich er opperbest vermaken. J. Boomsma’s Distilleerderij is gelieerd aan de Grutterswinkel die vanuit het proeflokaal bereikbaar is.

 

Een fijne plek om te vertoeven in de stad, die zich in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen, is rond De Waag.Een fijne plek om te vertoeven in de stad, die zich in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen, is rond De Waag. Foto: Eigen foto 

Gezinsdagkaart

Speciaal voor gezinnen biedt Arriva de zogenaamde Gezinsdagkaart, waarmee je de hele dag onbeperkt kunt reizen met alle stads- en streekbussen van Arriva in de provincie Friesland. De kaart is geldig voor maximaal vijf personen waarvan twee volwassenen en drie kinderen in de leeftijd t/m 15 jaar. Mooi meegenomen: bij aanschaf van de Gezinsdagkaart à €15 (verkrijgbaar bij het VVV) ontvangt u een aantal actiecoupons die recht geven op korting op de entreeprijs van Kameleondorp, Aldfaers en Aqua Zoo Friesland.

Tip

Speciaal voor kinderen is bij het VVV het spel Museumjacht verkrijgbaar. Met behulp van een plattegrond moeten allerlei speelse opdrachten worden uitgevoerd. Echt leuk om te doen!