Bekijk hier prachtige vaarroutes in Purmerend – De Beemster. Vaar langs de hotspots in en rond deze centrale handelsstad. Kies steeds een andere richting en ontdek de polder met haar prachtige molens, watervogels, pittoreske dorpjes. Of ga op avontuur met een van de langere routes.

Vaarroutes in Purmerend – De Beemster

(Let op! Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd terugkomen. De volgende huurder vertrekt vaak direct na jou. De elektrische sloepen varen langzaam, dus houd goed de tijd in de gaten!)

Voor korte reserveringen (2-3 uur) adviseren wij je rond de stad te blijven. Er is namelijk zoveel moois in de directe omgeving. Het maakt niet uit welke kant je op vaart, je waant je hoe dan ook in prachtige oer-Hollandse plaatjes. De perfecte setting voor een gezellige picknick aan boord met familie of vrienden. Je vaart lekker één van de richtingen op en gaat halverwege weer terug. Lekker overzichtelijk!

Vaar je langer, dan kun je bijvoorbeeld richting Spijkerboor varen en weer terug in ca. 4 uur. Je vaart dan oa langs de Neckermolen. En als je nog wat langer huurt, dan heb je zelfs nog even tijd om (met de kinderen) fort Spijkerboor te bezoeken. Let wel op de tijd, je moet nog helemaal terug ?.

Een andere route van ca. 4 uur is een retourtje naar het pittoreske Ilpendam. Je vaart over de Where dwars door Purmerend en zakt vervolgens af langs de Purmerringvaart totdat je bij Ilpendam bent. Na genoten te hebben van deze oer-Hollandse plaats vaar je dezelfde route weer terug. (je zult zien: die zelfde route zal je op de terugweg weer verrassen met nieuwe mooie plekjes en aangezichten.)

Nóg een route van ca. 4 uur is een retourtje naar het oer-Hollandse Oosthuizen. Het is een prachtige route langs het UNESCO werelderfgoed De Beemster. Je start door een smal maar idyllische vaart met woonboten aan weerszijden en vaart vervolgens over de Beemsterringvaart naar het oer-Hollandse Oosthuizen. Aldaar kun je even een pitstop maken alvorens weer dezelfde route terug te nemen. (je zult zien: die zelfde route zal je op de terugweg weer verrassen met nieuwe mooie plekjes en aangezichten.)

Voor een ronde van 5 uur kun je door het prachtige polderlandschap richting Jisp en Wormer. Je vaart door de Jispersluis (let op de sluistijden en leg je sloep niet te strak vast in de sluis!) over de brede vaarten naar de Poel en maakt zo een prachtig rondje. Let op: vaar niet zelf in de smalle vaartjes! Hoe romantisch het er ook uit ziet, de ondiepte kan ervoor zorgen dat de sloep stuk gaat (en dan is het een heel eind zwemmen…)

Een ander rondje dat in ca. 5 uur haalbaar is (dus zorg voor niet teveel oponthoud onderweg) is een retourtje Edam. Vaar over de Where dwars door Purmerend en vervolg over de Purmerringvaart naar het pittoreske Edam. Vaar in Edam een rondje door de oude grachten en neem vervolgens dezelfde route terug. (je zult zien: die zelfde route zal je op de terugweg weer verrassen met nieuwe mooie plekjes en aangezichten.)

Tip: houd altijd rekening met de wind(richting). Kijk naar het riet of naar vlaggen onderweg: als je ziet dat je wind mee hebt op de heenweg, ga er dan vanuit dat de terugweg 2x zo lang duurt en keer dus eerder om. Bij een rondje lost dit zichzelf doorgaans op omdat je net zoveel wind tegen als mee hebt.

Hieronder vind je enkele leuke vaarroutes in en rond Purmerend – De Beemster. Klik op het menu linksboven op de kaart voor meer informatie.

Let op: in Purmerend zijn diverse lage bruggen. Vaar rustig de brug tegemoet, zodat je tijdig en voldoende kunt bukken.

Doe voorzichtig in de sluis! Zorg dat je de sloep niet strak vast legt in de sluis, maar dat het touw genoeg lengte heeft om met het waterpeil mee te zakken!

Tip: neem altijd een volle telefoon (én je powerbank) mee en gebruik Google Maps om te zien waar je bent. Super handig!

“We had a great experience with your boat. We will recommend it to our friends and for sure we will use it again in the near future. Thanks for the excellent service.”
Nikola

Historisch knooppunt

Tip: Omdat onze locatie op een uniek knooppunt ligt van meerdere watergangen, is het leuk om ieder keer een andere richting te nemen. Elke watergang heeft namelijk haar eigen charme en biedt een eigen avontuur.

Vaarroutes als PDF

Download hier de vaarroutes als PDF, handig voor op je smartphone.