(nav een bericht uit de Telegraaf waar met een Greenjoy sloep is gevaren)

Zomerperiode

Het Spaarne loopt vanaf de ringvaart tot aan Spaarndam, waarna het als Zijkanaal C in het Noordzeekanaal uitmondt. Was het ooit de verbinding tussen de Haarlemmermeer en het IJ, nu is het een niet al te snel stromende rivier waar veel binnenvaart gebruik van maakt, maar zeker in de zomerperiode ook pleziervaart veel ruimte opeist.

Telegraaf Greenjoy Spaarne

Telegraaf Greenjoy Spaarne

Landelijk

Begin je bij de Ringvaart, vaar dan nog even linksom door naar de Molenplas, een geliefde pleisterplaats voor de Schalkwijkers van de erachter liggende gelijknamige wijk.Het eerste deel richting Haarlem is landelijk. Hier aan het zogeheten Zuider Buiten Spaarne vind je veel weiland, dat in het broedseizoen verboden terrein is voor wandelaars en fietsers. Het is er ruim, met hier en daar een scheepswerfje.

Opdoemen

Tot de grote Schouwbroekerbrug opdoemt en je vervolgens langs soms schitterende Heemsteedse landhuizen vaart. Rechts de houtzaagmolen De Eenhoorn, links de koninklijke roei- en zeilverenging Het Spaarne. Iets verderop even opletten, want daar steekt het gemeentepontje Spaarneveer over.

Verfrollerbrug

Na de volgende brug, de drukke Buitenrustbrug waarover veel verkeer vanaf de A205 Haarlem binnenrijdt, is het voornamelijk woonboten kijken. Ouderwetse blokkendozen en hypermoderne bouwsels en alles ertussenin. Tot de Langebrug, in de volksmond door het enorme contragewicht ook wel de Verfrollerbrug genoemd. Hier vaar je op het Binnen Spaarne via een aantal draaibruggen langs het prachtige historische centrum. Schitterende monumentale panden met onder andere musea (Teylers) en horeca. Hier zijn de kades gereserveerd voor pleziervaart en charters.

Drostefabriek

Na museummolen De Adriaan en stadsstrand De Oerkap doemen de spoorbrug en de Prinsenbrug op. Daarna wordt het Noorder Buiten Spaarne breed en is het voornamelijk industrie aan de rechterkant en een aantal jachtwerven. Met als opvallendste gebouw de gerenoveerde Drostefabriek, die met de moderne gebouwen eromheen een heel nieuw woon- en werkgebied vormt.

Uiterst gastvrij

Vlak voor de sluis bij Spaarndam is er nog de recreatieplas Mooie Nel en dan zit het Haarlemse tochtje erop. In Haarlem zelf kun je nog wat kleine rondjes maken via onder andere de Bakenessegracht, de Kampersingel of Nieuwe Gracht en de Leidsevaart. Al met al een heerlijke dagbesteding in een uiterst gastvrije stad.