Bekijk hier prachtige vaarroutes in Alkmaar. Vaar langs de hotspots in en rond de prachtige grachtenstad: in de historische grachten, over de groene Geestersingel langs de Molen van Piet of ga op avontuur naar het Alkmaardermeer of het Rijk der Duizend Eilanden.

Vaarroutes in Alkmaar

(Let op! Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd terugkomen. De volgende huurder vertrekt vaak direct na jou. Houd dus goed de tijd in de gaten!)

Voor korte reserveringen (2 uur) adviseren wij in de stad te blijven, vaar bijvoorbeeld een route starten over de Geestersingel en via de Oudegracht of het Kennemerpark en de Nieuwlandersingel richting de Schelphoek. Vervolgens via de Bierkade langs de Accijnstoren over de Kanaalkade weer richting onze opstaplocatie. Hier doe je doorgaans een uurtje over. Naar gelang de tijd is het leuk om bijvoorbeeld vanaf de Nieuwlandersingel een extra rondje te varen over de Bleekersloot (+30min), of bijvoorbeeld vanaf de Bierkade over de omval te varen en via het Kippenbruggetje en de Hoornsevaart een rondje om Ouddorp te varen (+60min). En natuurlijk op dagen dat er géén Kaasmarkt is, dan is het prachtig om via de Verdronkenoord of Lutik Oudorp langs het Waagplein te varen.

Goede tips om deze vaarroute aanzienlijk te verlengen zijn bijvoorbeeld een stuk doorvaren naar (Broek op) Langedijk, ‘Het Rijk der Duizend Eilanden’ (tenminste +4uur), of door de landerijen richting Bergen of Egmond.

Hieronder vind je enkele leuke vaarroutes in en rond Alkmaar. Klik op het menu linksboven op de kaart voor meer informatie.

Let op: in Alkmaar zijn diverse lage bruggen. Vaar rustig de brug tegemoet, zodat je tijdig en voldoende kunt bukken.

De Turfmarktbrug is helaas te laag. Daar kun je gelukkig heel gemakkelijk omheen varen.

“We had a great experience with your boat. We will recommend it to our friends and for sure we will use it again in the near future. Thanks for the excellent service.”
Nikola

Rijk der Duizend Eilanden

Tip: Vlak boven Alkmaar ligt Langedijk, alwaar de bekende Broekerveiling staat. Nu een museum, maar vroeger kwamen de boeren op kolenschuiten vanuit alle hoeken om de oogst hier te veilen. De directe omgeving bestaat uit een wirwar aan sloten en vaarten waarmee de tuinders hun akkers in dit veengebied konden bereiken. Het is werkelijk een prachtig fenomeen om doorheen te varen.

Let op: alleen al de vaartocht naar de sluis van Broek op Langedijk toe duurt ca. 1,5 uur. Houd hier dus (én de sluistijden!) rekening mee voor de terugweg 😉

Trek aan de bel voor een ijsje

Tip: Vaar langs IJssalon de Mient en trek daar vanaf de boot aan de grote bel. Er komt dan direct iemand aan om je bestelling ijsjes op te nemen!

Vaarroutes als PDF

Download hier de vaarroutes als PDF, handig voor op je smartphone.

Download vaarroutes