Veelgestelde vragen2022-05-12T15:48:11+01:00

Wil je goed voorbereid beginnen aan je vaartocht? Bekijk dan hier onze veelgestelde vragen. Mocht je vraag nog niet beantwoord zijn, neem dan contact met ons op.

Reserveren

Wat is de minimum leeftijd om een sloep te huren?2022-05-19T00:11:31+01:00

In verband met verzekering is het huren (en besturen) van een sloep toegestaan vanaf 18 jaar. Het besturen onder deze leeftijd mag alleen onder adequate supervisie van een volwassene. Laatstgenoemde is daarbij verantwoordelijk.

Kan ik borg betalen met mijn vaartegoed?2022-05-12T13:37:33+01:00

Nee, een vaartegoed is om te varen. Niet om borg mee te betalen. Het deel van de borg dat middels vaartegoed betaald wordt kan namelijk niet teruggestort worden omdat wij alleen het geld terug kunnen storten dat daadwerkelijk betaald is. Wel zo veilig..

Hoe werkt het reserveren bij Greenjoy?2021-05-08T13:04:15+01:00

Heel simpel. Je bepaalt via de site wanneer je wilt varen en voor hoe lang. Dit kan tot minuten voor vertrek. Je betaalt kostloos online met IDEAL (internetbankieren). Je kan ook met credit card betalen, hiervoor worden wel extra kosten in rekening gebracht. Vervolgens ontvang je een boekingsbevestiging met uitleg. Op het moment van varen kan je de sloep eenvoudig met je mobiele telefoon activeren, waarna je kunt varen. Bij terugkomst, zorg dat de sloep vijf minuten voor het eind van huurtermijn weer op zijn plek ligt, en meld je je weer net zo makkelijk af met je mobiele telefoon. Zo eenvoudig is het!

Onze sloepen kan je 7 dagen per week van 10.00-22.00 huren (in het voor- en naseizoen gaan we ‘s avonds wat eerder dicht)

Ik moet borg betalen, wanneer krijg ik dat weer terug?2019-05-01T10:31:44+01:00

Is er na het varen geen schade geconstateerd en heb je je als goed huisvader gedragen? Dan zorgen wij er voor dat de borg binnen 3 werkdagen naar je rekening overgeboekt wordt. We hebben daarnaast te maken met drie werkdagen transactie-tijd van de betaalinstantie/‘payment provider’ voor reguliere IDEAL betalingen. In het geval van betalingen met Creditcards (5 euro extra) kan de verwerking door de betaalprovider Multisafepay een stuk langer duren.

Wat is de minimale huurperiode?2019-05-01T10:32:45+01:00

Bij de meeste verhuurbedrijven moet je minimaal een dagdeel (vier uur) huren. Wij vinden twee uur meer dan voldoende. Natuurlijk mag je ook langer huren, de prijs per uur is dan vaak nog voordeliger ook.

Prijzen en variabele tarieven

Betalen met je Mobiel2019-05-01T10:28:43+01:00

Met de meeste smartphones kan je tegenwoordig mobiel betalingen doen. Vaak heb je dan nog je random reader nodig om te betalen en die heb je niet altijd bij de hand.

Gelukkig bieden steeds meer banken de mogelijkheid om via je mobiele app van de bank een ideal betaling te doen. Dit kan dan zonder het gebruik van de random reader maar met een eenvoudige pincode. De meeste grote banken zoals de ABN, Rabo en ING hebben inmiddels stappen gezet. velen zullen nog volgen.

Met deze mogelijkheid kan je dus bij Greenjoy vanaf je mobiel een sloep reserveren! Tot minuten voor vertrek.

Hieronder een overzicht van de mogelijkheden van  IDEAL betalingen via je Mobiele app voor zover wij hebben kunnen vinden:

Welke banken maken IDEAL via je App al mogelijk?

ABN (binnen de daglimiet)

ING: (tot 250 euro)
Rabobank:
KNAB

SNS bank

ASN bank (voor onbekende rekeningen is wel de reader eenmalig nodig)

Welke nog niet  ? [NB: je hebt dus nog je random reader nodig]

Overige banken
Heb jij ervaringen hiermee of een update van een bank die dit ook mogelijk maakt ? Laat het ons dan even weten, de ontwikkelingen gaan namelijk  snel.

Ik moet borg betalen, wanneer krijg ik dat weer terug?2019-05-01T10:31:44+01:00

Is er na het varen geen schade geconstateerd en heb je je als goed huisvader gedragen? Dan zorgen wij er voor dat de borg binnen 3 werkdagen naar je rekening overgeboekt wordt. We hebben daarnaast te maken met drie werkdagen transactie-tijd van de betaalinstantie/‘payment provider’ voor reguliere IDEAL betalingen. In het geval van betalingen met Creditcards (5 euro extra) kan de verwerking door de betaalprovider Multisafepay een stuk langer duren.

Verschillende tarieven bij beschikbaarheid. Hoe zit dat?2019-05-01T10:32:09+01:00

Net als in de luchtvaart en reiswereld werkt Greenjoy met dynamische tarieven. Altijd scherp maar niet vast.

De prijs past zich automatisch aan op vraag en aanbod, de (weeks)omstandigheden en het seizoen.

Over het algemeen heeft Greenjoy een van de voordeligste tarieven in de markt voor zulke ruime elektrische sloepen. Onze tarieven variëren van 20-45 euro per uur. Wil je echt de laagste tarieven?  Kies dan bijvoorbeeld voor een combinatie van vertrek vroeger in de ochtend of later op de dag, 1 tot 2 weken van te voren en kies voor meer uren, bijvoorbeeld 4 of meer en buiten het hoogseizoen. Ook zijn de locaties Loosdrecht en Leeuwarden bijvoorbeeld wat voordeliger.

Om de verschillen goed te zien kijk dan op http://greenjoy.nl/online-reserveren en kies verschillende data en aanvangstijden om de prijzen te zien.

Maandagochtend half bewolkt is een ander verhaal dan zondag met 25 graden. Dat betekent dat er dagen zullen zijn waar eenieder voor een paar tientjes per uur kan varen. Op top dagen zal dit weer een stuk hoger liggen. Of te wel door sommige uren wat duurder te maken, kunnen we de andere uren juist goedkoper maken. Dat noemen wij “het-voor-iedereen-bereikbaar-maken-van-sloepvaren”. Op deze manier, (gelijk aan het kopen van low budget vliegtickets), kunnen wij het meest efficiënt en voordelig opereren.

Have fun!

Annuleren en verzetten

Hoe gaat Greenjoy om met Annuleringen of het verzetten van de reservering?2019-06-17T15:19:58+01:00

Bij Greenjoy kan je elke reserveringen eenvoudig verplaatsen, hier zijn echter wel kosten aan verbonden:

 1. Tot 48 uur van te voren kan je de boeking gewoon verplaatsen, gewoon even bellen of mailen. Wij rekenen hiervoor 10 Euro administratiekosten en de eventuele meerprijs met de nieuw gekozen datum.
 2. Wil je vlak voor vertrek om welke reden (‘t weer, n bui of uw veranderende planning) de reservering verzetten dan kan dat, wij houden dan echter wel 50% van het huurbedrag in. (met een minimum van 50 Euro) het restant blijft dan staan als huurtegoed. Dit tegoed is tot het einde van het betreffende seizoen te verzilveren.
 3. In het geval van noodweer (enkel zeer harde wind en/of onweer) dan behoud Greenjoy zich het recht de reservering te verplaatsen naar een andere voorkeurs-datum, vanaf code oranje in de betreffende regio (zie ook knmi en waarschuwingen in regio Utrecht, Noord Holland )
 4. Wil je om een andere reden of termijn dan in voorgaande punten de reservering annuleren dan kan dat ook, maar houden wij 50% van het huurbedrag in (met een minimum van 50 Euro) en wordt het restant omgezet in een huurtegoed. Dit tegoed is tot het einde van het betreffende seizoen te verzilveren.

Wij hanteren dit beleid omdat wij scherpe en sympathieke prijzen willen hanteren, (last minute) afzeggingen ontnemen ons de kans een sloep (opnieuw) te verhuren, daarnaast verrichten wij voorbereidend werk per reservering.

De sloepen

Aantal personen op een sloep2021-05-17T19:29:56+01:00

De sloepen van Greenjoy zijn zeer ruim! Vanwege de CE normering en veiligheid houden wij echter aan dat je met maximaal 6 volwassenen of 4 volwassenen + 4 kinderen prima op de sloep kunt varen. Ben je in een andere groepssamenstelling van bijvoorbeeld 6 volwassenen en 2 kinderen bereken dan dat het totale gewicht inclusief bagage de 540KG niet mag overschrijden en gelijkmatig over de sloep verdeeld moet zijn (liefst zo veel mogelijk in de voorste helft van de sloep).

De sloepen in Alkmaar, Purmerend, Earnewald, Sneek, Warten en Grou bieden ruimte tot maximaal 10 personen.

Veilig op het water

Tips voor besturing van de sloep2020-08-31T10:43:37+01:00

Een Greenjoy-sloep besturen is simpel! Voor echte stuurmanskunst, let op deze punten:

 • De sloep heeft geen roer, maar stuurt op de motor (net als een buitenboordmotor), geef in de bocht dus altijd een beetje gas;
 • Een sloep reageert minder direct op het sturen dan een fiets of auto. Ga daarom niet oversturen, want dat ga je slingeren;
 • Remmen in water duurt langer (soms wel 2 bootlengtes). Neem dus op tijd gas terug en zet de sloep evt. in zijn achteruit;
Natte voeten / Hoe werken de pluggen2020-08-28T12:43:38+01:00
 • In de vloer zitten 2 gaten om regenwater af te voeren. Door het gewicht in de sloep kan het water hierdoor ook in de sloep komen. Zorg daarom altijd vóórdat de rest aan boord gaat (!) dat de pluggen goed in deze gaten zitten en dat het hendeltje omlaag staat zodat de plug zich goed vast knelt.
 • Komt er tóch een beetje water door? Dan zit de plug waarschijnlijk te los en kun je deze aan de onderzijde van de plug eenvoudig aandraaien;
 • Zit er al wat water op de vloer? Geen probleem. Even de pluggen eruit dan loopt het vanzelf weg. Er kan ook nog water uit het bankje vandaan stromen, dus doe de pluggen er niet te snel weer in;
Tips over het weer2020-08-31T11:35:56+01:00

Het kan gebeuren dat de weersvoorspelling ineens omslaat. Tot 48 uur van te voren kun je de reservering eenvoudig verplaatsen (zie deze pagina)
Een beetje regen of onweer hoeft geen probleem te zijn zolang je in de stad blijft en geen open water opzoekt. Eventjes schuilen onder een bruggetje, en daarna weer verder. Bekijk hier onze blog met de beste tips voor Hollands weer.
Mocht er vlak voor je vaartocht veel onweer of noodweer ontstaan, bel ons dan altijd eventjes op. Dan kunnen we op dat moment kijken wat de beste oplossing is.

De sloep vaart (opeens) langzamer / onrustiger2020-08-28T12:43:58+01:00

Je bent waarschijnlijk door wat waterplanten of een plastic zak gevaren. Dit kan gebeuren. Bel ons in dit geval direct op 085-4019555, dan kunnen we het probleem snel en veilig verhelpen. Dat is ook veel beter voor de motor en accu.

Vaarregels2020-08-28T12:44:17+01:00
 • Houd altijd rechts aan tijdens het varen. Professionele vaart (ook rondvaart) en natuurlijk voortgestuwde vaartuigen (zeilboten, SUP’s, surfers, kano’s, etc.) hebben altijd voorrang!
 •  Geen muziek, houd rekening met de omgeving.
Wat moet ik doen bij harde wind?2020-08-28T12:45:27+01:00

Als er harde wind is voorspeld houdt er dan rekening mee dat het besturen van de sloep moeilijker kan gaan. Zolang je in de binnenstad blijft hoeft de wind geen probleem te zijn. Let er wel op dat je geen open water op zoekt! Vanaf windkracht 4/5 kunnen er hoge golven ontstaan op open water, dit kan zorgen voor onaangename situaties en schade aan de sloep.

Vóór je vaartocht

Vaarregels2020-08-28T12:44:17+01:00
 • Houd altijd rechts aan tijdens het varen. Professionele vaart (ook rondvaart) en natuurlijk voortgestuwde vaartuigen (zeilboten, SUP’s, surfers, kano’s, etc.) hebben altijd voorrang!
 •  Geen muziek, houd rekening met de omgeving.
Wat moet ik doen bij harde wind?2020-08-28T12:45:27+01:00

Als er harde wind is voorspeld houdt er dan rekening mee dat het besturen van de sloep moeilijker kan gaan. Zolang je in de binnenstad blijft hoeft de wind geen probleem te zijn. Let er wel op dat je geen open water op zoekt! Vanaf windkracht 4/5 kunnen er hoge golven ontstaan op open water, dit kan zorgen voor onaangename situaties en schade aan de sloep.

Eten en drinken meenemen2019-05-01T12:09:33+01:00

Je mag eten en drinken meenemen bij ons aan boord. Zorg aan het eind van de vaartocht wel voor dat je alles weer netjes mee neemt. Wel zo fijn voor de volgende huurder.

Mag ik mijn hond meenemen?2019-05-01T10:25:57+01:00

Ja, een hond mag mee aan boord. Zorg er hierbij wel voor dat je de sloep bij afloop netjes achterlaat. Degene die na je vaart is misschien iets minder fan van honden en hondenharen. Handig is om eventueel een dekentje mee te nemen waar je hond op kan liggen.

Adressen van de locaties, waar vind ik die?2019-05-01T10:25:27+01:00

Alle adressen van onze locaties vind je hier 

NB: Aangezien de Greenjoy locaties aan het water liggen zijn de genoemde adressen een indicatie van de plek bij het water. Zodra je er bent zie je de sloepen direct liggen.

Is er een eenvoudige opstap voor mensen die slecht te been zijn?2019-05-01T10:26:13+01:00

Haarlem:

Ben je slecht te been? Er is naast de schouwburg een aanlegsteiger, daar kan een persoon naartoe varen met de sloep om de mensen aan boord te laten stappen. Je gaat de leidse brug onderdoor, naar links, klein stukje doorvaren en dan kom je de aanlegplaats tegen. (rechtsonder de brug na 50 meter aan de lange zijde van de stadsschouwburg)

Utrecht:

op deze locatie hebben wij 3 steigertjes van 60 cm breed met een eenvoudige opstap. Is dit te lastig? Leg dan de sloep bij vertrek even aan de kade zodat de opstap nog makkelijker gaat.

Loosdrecht:

Het is in de haven van Jachthaven Het Anker mogelijk om de sloep naar de parkeerplaats te varen, alwaar mensen die slecht ter been zijn, gemakkelijker kunnen opstappen langs de lage kade.

Leeuwarden:

Onze steiger in het centrum van Leeuwarden is rolstoel toegankelijk. De ligplaats van de eerste sloep is het meest geschikt om vanuit een rolstoel in de sloep te stappen. Het is altijd aan te bevelen om even contact met ons op te nemen, dan zorgen wij dat de sloep daar klaar ligt.

Kan ik in de buurt parkeren?2019-05-01T10:26:23+01:00

Haarlem: Parkeren kan betaald direct aan de Oranje kade (pin/munten) bij onze locatie (klik voor route). Hier of in de omliggende straten vind je meestal wel een plekje.  Als het echt heel druk is dan zit de Raaks Parkeergarage (klik voor route) op 5 minuten lopen van onze locatie. Neem bij voorkeur de fiets als je in de stad woont ;-)

Utrecht: Parkeren kan (betaald) in de parkeervakken langs de Wittevrouwensingel, echter adviseren wij om te parkeren in de Grift-garage. Dit is goedkoper.

Loosdrecht: Parkeren kan op de ruime oprit van Jachthaven Het Anker

Leeuwarden: Parkeren kan eenvoudig in de directe omgeving

Zijn er kussens of zwemvesten aan boord?2021-08-16T13:27:34+01:00

Nee, helaas we beschikken niet over een ruimte op de kade waarin we deze spullen kunnen opslaan. Dus het is dan ook een goede tip om een kussentje of handdoek mee te nemen als je wat langer gaat varen.

Hoewel onze sloepen zeer stabiel zijn en een diepe kuip hebben, is het voor de kinderen natuurlijk wel zo veilig om een zwemvestje te regelen. Je kunt bij iedere watersportwinkel goede zwemvestjes aanschaffen of doorgaans bij HEMA goedkope opblaasvestjes kopen. Een gouden tip waar veel huurders gebruik van maken, is om zwembandjes (‘vlindertjes’) om te doen. Deze zijn vaak reeds voorhanden.

Is varen in een Greenjoy sloep moeilijk? Heb ik een vaarbewijs nodig?2019-05-01T10:32:19+01:00

Nee, een vaarbewijs is niet nodig. Iedereen boven de 18 jaar mag een sloep huren. Het is ook niet moeilijk. Je hebt een stuur in handen waarmee je de koers bepaalt. Een boot reageert wel wat langzamer dan een fiets of auto. Bovendien duurt het afremmen langer. De sloepen zijn rondom voorzien van een stootrand en voor is een stootrubber gemonteerd. Het meest kwetsbare onderdeel is de schroef. Doe daarom voorzichtig met achteruit varen dichtbij de kant. Als de schroef beschadigt, kom je niet of pas heel laat weer thuis!

NB: De sloep stuurt op de schroef, hou dus altijd wat ‘gas erop / druk erop’ als je een bocht door gaat. Dit is vergelijkbaar met een buitenboordmotor.

Kijk goed vooruit, doe rustig aan, even wennen en dan komt het wel goed. “Easy does it”.

Heel belangrijk – neem geen risico op het water – en zeker niet met beroepsvaart. Die grote jongens kunnen moeilijk manouvreren en stoppen – ga er dus NOOIT vlak voor langs en blijf ook weg bij het schroefwater – je wordt namelijk onbestuurbaar.

Tijdens je vaartocht

Vaarregels2020-08-28T12:44:17+01:00
 • Houd altijd rechts aan tijdens het varen. Professionele vaart (ook rondvaart) en natuurlijk voortgestuwde vaartuigen (zeilboten, SUP’s, surfers, kano’s, etc.) hebben altijd voorrang!
 •  Geen muziek, houd rekening met de omgeving.
Wat moet ik doen bij harde wind?2020-08-28T12:45:27+01:00

Als er harde wind is voorspeld houdt er dan rekening mee dat het besturen van de sloep moeilijker kan gaan. Zolang je in de binnenstad blijft hoeft de wind geen probleem te zijn. Let er wel op dat je geen open water op zoekt! Vanaf windkracht 4/5 kunnen er hoge golven ontstaan op open water, dit kan zorgen voor onaangename situaties en schade aan de sloep.

Vaarkaart en routes2019-05-01T10:25:14+01:00

Alle Greenjoy sloepen zijn uitgerust met een plattegrond van de binnenstad/locale vaarwateren.  Dit is meestal voldoende om een korte tocht te plannen. Ga je wat verder weg of langer varen dan is het verstandig een van onze online routes uit te printen en mee te nemen. Ook kan je natuurlijk je mobiele telefoon gebruiken om de route op te vragen.

De online vaarroutes vind je hier 

Have fun!

Wat doe ik bij schade?2019-05-01T10:28:53+01:00

Als je rustig de bochten neemt, op tijd afremt, is de kans op schade uiterst klein (wees ook voorzichtig met achteruit varen in de buurt van de kant – de schroef is zeer kwetsbaar!). De sloepen varen niet snel, dus de kans op echte schade is niet groot.  Gebeurt het toch – iemand anders kan ook de oorzaak zijn – bel ons altijd op (zie contact pagina).

Noteer de gegevens van de tegenpartij. Maak ook nog even een schade-rapport met een situatie-schets en volgens jou de oorzaak van het probleem.

De kans is overigens niet erg groot dat je de sloep zelf beschadigd. De stootrand, de voorbumper en het aluminium kunnen heel veel hebben. Het is waarschijnlijker dat er schade is ontstaan aan een andere boot. Als schipper/huurder accepteer je een eigen aansprakelijkheid. Je WA verzekering dekt dit soms ook (mits je niet teveel gedronken hebt – ook op het water geldt de ‘BOB’).

Bedenk ook dat sommige sloepen eigendom zijn van mede-participanten. Greenjoy verhuurt ze alleen maar. Wees dus zuinig met de spullen van (wellicht) je buurman. Onze sloep-eigenaren zijn aardige mensen (sommige zeggen zelfs ‘verlichte’ geesten) die het leuk vinden dat andere mensen ook plezier beleven aan hun sloep.

Kunnen de accu’s niet leeg raken tijdens een langer tochtje?2019-05-01T10:29:13+01:00

Die kans is niet groot. Er zit een metertje aan boord (de Batterij Monitor) die uitrekent hoe lang je nog kan varen. Deze rekent heel behoudend. De omvang van de accu’s zijn zo bepaald, dat er continu 7-8 uur vol gas gevaren kan worden op basis van 80 Ampere. In de praktijk varen onze sloepen probleemloos gedurende de gehele dag. Wil je economisch varen houd dan 60 ampere aan. Dit scheelt nauwelijks snelheid, maar wel veel accu capaciteit!

Overigens is het een geruststelling te weten dat er een soort veiligheidssysteem is ingebouwd. Als de accu’s leeg raken kun je geleidelijk aan minder hard varen. Dus van 100% capaciteit naar 80 % naar 60% etc. Je komt dus altijd thuis. Bel wel even als dat gebeurt.

Wat gebeurt er als ik te laat terug ben?2019-05-01T10:31:20+01:00

Bel in ieder geval even! Als er niemand op je wacht dan is er op zich geen probleem, de kosten worden echter wel berekend via de borg. Ook kun je tijdens het varen even bellen om te vragen of je langer door kunt varen (bel wel op tijd!). Als het kan, verlengen we de duur graag (tegen dezelfde uurprijs).

Maar te laat komen vinden we niet leuk! Dus als er mensen staan te wachten dan delen we een boete uit. Want dat is voor die mensen gewoon heel vervelend. Wij moeten hen met tijd of geld compenseren. Dus als je laat komt berekenen we (minimaal) 30 Euro en daarna nog eens 30 euro per half uur dat je te laat komt. Dit houden we in van je borg. Zie ook onze voorwaarden.

Maar doe ons, jezelf en de ander een plezier – kom gewoon op tijd terug en zorg dat je altijd vijf minuten voor het einde van de verhuurperiode weer op onze locatie terug bent.

TIP: ga je twee uur varen, keer binnen het uur weer terug. Dan ben je altijd op tijd weer terug

Overige vragen

Overige vragen2019-05-01T10:33:16+01:00

Zijn er andere vragen?

Neem dan contact met ons op via email of telefoon. Onze contactgegevens vindt u op onze contactpagina.